Ágazataink / Állattenyésztés

Sertéstenyésztés

Sertéságazatunk feladata nem kisebb, mint a kifogástalan minőségű húsalapanyag folyamatos biztosítása stratégiai partnerünk, az MCS Vágóhíd Zrt. és nagy múltú tagvállalatunk, a Pick Szeged Zrt. számára.

A Bonafarm Mezőgazdaság sertéságazatának tevékenysége 16 saját állattartó telepre (1 központi kantelepre, 2 nucleus- és 7 árutermelő kocatelepre, 2 süldő felnevelő telepre, 4 hizlaldára), valamint 6 integrált koca- és 100-120 integrált hízótelepre épül. Sertéstelepeink magas állatjóléti státusszal rendelkeznek, ahol a legkorszerűbb tartástechnológia rendszereket alkalmazzuk, így az állatok számukra ideálisnak tekinthető környezetben nevelkedhetnek.

Ágazatunk 2019-ben több mint 680 000 db hízósertést bocsátott ki, melynek jelentős részét integrációs partnereink hizlalták fel. Célunk, hogy az éves kibocsátást 2022-re 750 000 db-ra növeljük, jelenlegi és jövőbeni integrációs bérhizlaló partnereink segítségével.

680 ezer
hízósertés
16 saját
állattartó telep

GMO-mentes

Különösen büszkék vagyunk GMO-mentességünkre. Sertéshús esetében akkor használható a „GMO-mentes termelésből” megjelölés, ha az állat a választástól számítva legalább az utolsó 4 hónapban nem evett GMO-s alapanyagot tartalmazó takarmányt. Nálunk a Bonafarm Csoportnál ez a teljes élettartamra, tehát már a malacok születésétől kezdődően teljesül. Sertéstelepeinken a tenyészállatok és a született malacok tanúsítottan 100%-ban GMO-mentes takarmányt kapnak.

Ágazatunk és stratégiai partnerünk, az MCS Vágóhíd Zrt. együttműködésének köszönhetően már 2017-től tanúsítottan GMO-mentes sertéshúst is kínálhatunk a hazai és külföldi fogyasztóink számára.

GLOBALG.A.P.

A GLOBALG.A.P. (G.A.P. = Good Agricultural Practice, azaz „jó mezőgazdasági gyakorlat”) egy nemzetközi szabvány, amely a jó mezőgazdasági működés alapjait határozza meg. Szigorú előírásokat fogalmaz meg – többek között – az állattenyésztés és hízlalás teljes területére. Ha ezek mind teljesülnek, akkor a fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy az alapanyagok nyomon követhetőek és szigorú állattenyésztési elvárásoknak megfelelő telepről származnak, magas állatjóléti státusszal rendelkeznek, ahol kimagasló figyelmet fordítanak a koca, a malac és a hízó jóllétére és egészségére, valamint a megnyugtató környezet biztosítására.

Hizlaldáinkat a GLOBALG.A.P. állatjóléti tanúsítása szerint auditáltattuk, ezzel is támogatva a magasabb minőségű prémium húsok előállítását.

Prémium hús

A Bonafarm Mezőgazdaság sertéstenyésztési programja a vágóhídi igények maximális kielégítése céljából a DanAvl genetikát használja. A DanAvl hibrid ugyanis 60% feletti színhúskihozatal mellett vékony szalonnával rendelkezik.

A fajtakonstrukció a legmagasabb tenyészértékű apaállatok és anyaállatok kombinálásával, valamint a nőivarú állomány teljesítményen alapuló tudatos szelekciójával biztosítja a genetikai előrehaladást. Az éves átlagban 61%-ot elérő színhúskihozatal – ezen belül is a 96%-nyi ’’S’’ és ’’E’’ minőségű féltestek – megtartása fontos, állandó célunk. Jelentős hangsúlyt fektetünk a folyamatos fejlődésre és fejlesztésre, ezért sertéságazatunk és a Magyar Agrár- és Élettudomány Egyetem Kaposvári Campusa 2020 végéig közösen működtette az egyetem kísérleti sertéstelepét. A telep feladata az egészségesebb táplálkozás kutatása, a humán egészségügyi kutatások támogatása, a genetikai fejlesztés, a takarmányozási kutatás és fejlesztés, valamint a tartás- és tenyésztéstechnológiai kutatások folytatása.

Egyedülálló kantelep

A Bonafarm Mezőgazdasághoz tartozó Tengelic-Középhídvég kantelep ma Magyarország egyetlen kantelepe, mely képes a DanAvl genetikával magas genetikai és állategészségügyi értékeket képviselő tenyészkanok előállítására. A telep biztosítja a saját állományunkhoz tartozó mintegy 15 000, valamint az integrációs partnereinkhez tartozó további 15 000 koca szaporítóanyag szükségletének ellátását.

Teljes betelepítés esetén éves szinten 40 000 koca szaporítóanyag ellátása biztosítható.

Célunk nemcsak a saját és az integrációs partnereink tenyészsüldő ellátásának biztosítása a magas genetikai érték fenntartása mellett, hanem az is, hogy a nucleustelepen előállított F1-es DanAvl genetikájú tenyészállat a külsős partnereink számára is elérhető legyen.

Sertésintegrációs programunkról

A Bonafarm Mezőgazdaság által Magyarországon kiépített sertésintegrációs rendszer egy széles körű, kölcsönösen előnyös együttműködés mezőgazdasági vállalataink és bérhízlaló partnereink között. Az integráció mindkét fél számára a gazdasági lehetőségek kihasználását célozza meg, mely a piac elveit követve működik (a felek tőzsdei alapon képzett árakon számolnak el egymással).

További információ