Ágazataink / Állattenyésztés

Szarvasmarha-tenyésztés

~6.100
tejelő szarvasmarha
76
aranytörzskönyves tehén
~70 millió
kg termelt tej évente

Szarvasmarháinknak tápanyagban gazdag, kiemelkedő beltartalmi paraméterekkel bíró takarmányt biztosítunk, egyedre szabott étrend szerint. A takarmányozási alapelveinket, illetve a receptúrákat a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. kollégáival közösen határozzuk meg. A korszerű és gondoskodó tartási körülményeket kiváló minőségű tejjel hálálják meg teheneink minden nap. Ez a kiváló minőségű tej kerül – korszerű és szigorúan ellenőrzött előállítási folyamat során – a Sole-Mizo Zrt. üzemeibe, majd az ott gyártott tejtermékek jelentős részébe.

Szarvasmarha-tenyésztésünket több mint 6100 tehénre és 6100 üszőre alapozva folytatjuk. Tevékenységünk Csípőteleken, Ihászon, Csóton és Marcalgergelyiben zajlik, míg a növendék és vemhes üszőink nevelése az előbb felsoroltakon kívül a Sátorhelyi növendéknevelő telepünkön történik. A Bonafarm Mezőgazdaság szarvasmarha-ágazatának köszönhetően a Sole-Mizo Zrt. éves tejigényének már 15%-a a Bonafarm Csoporton belüli forrásból származik.

Csípőteleken Magyarország, sőt Európa egyik legmodernebb nagyméretű, koncentrált tartásra alkalmas tehenészeti telepét működtetjük, mely a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is eleget tesz. Ezen a telepen kizárólag GMO-mentes tejet állítunk elő. Csípőteleki állományunkat a Magyarországon kiemelkedő genetikai háttérrel rendelkező, tisztavérűnek mondható Holstein-fríz fajta adja. Büszkék vagyunk 76 „Aranytörzskönyves” tehenünkre is, akik 100.000 kg-ot meghaladó életteljesítményükkel érdemelték ki a kitüntető címet, és a 3 „Platinatörzskönyves” tehénre, akik életteljesítménye a 130.000 kg-ot is meghaladta.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel együttműködve 2021-ben elkezdtünk egy projektet, amelynek célja a speciális tápértékű csak A2-es β-kazein-tartalmú tej termelése.